Slumturism

av Maja

Efter helgens NOD-kurs om konsumtion, exploatering, globalisering med mera fastnade jag vid detta rese-reportage i Vagabond. Sightseeing i Mumbais kåkstad. Är det på riktigt? Då är det fruktansvärt, tycker jag. I slutändan, och i längden, är det inget annat än exploatering.

Som turist i Mumbai (Bombay) kommer du inte undan verkligheten. Hälften av stadens invånare bor på trottoarer, längs järnvägsspår eller i slumområden. Vare sig du vill eller inte tvingas du att möta verkligheten. Men många är för skrajsna för att våga ge sig in i slumområdena. Denna rädsla har Reality Tours & Travel tagit fasta på. Sedan tre år tillbaka arrangerar Chris Way, hans kompanjon Krishna Poojari och deras fyra anställda guider turistpromenader i Dharavi, Asiens största slum, där filmen Slumdog Millionaire är inspelad.

När jag går Reality Tours slumvandring kommer mina fördomar om slummens hopplöshet och farlighet på skam. Visserligen är den ett kaotiskt virrvarr och en sanitär olägenhet, men samtidigt känns det som om vi vandrar genom en jättelik arbetsplats. Inga håglösa, overksamma män i gatukorsningarna, inga hotfulla eller fientliga kommentarer. Vi möts av nyfikna blickar och glada hälsningar, kreativitet och aktivitet.
Annonser