Brödunder!

av Maja


Måltidens teologi intresserar mig, så jag tänkte skriva lite om hur det här med mat fungerar här på farmen. Vår mat kommer inte bara från våra egna planteringar (då skulle vi få äta zucchini jämt…). Mycket av det vi äter har passerat bäst före för skrämmande länge sedan, men tja hittills har ingen dött eller så. I perioder äter vi sådant vi hämtat ur stora soptunnor utanför marknader och affärer, just nu en väldig mängd frukt. En stor del av råvarorna i köket är donerade. Och ibland besöker vi mataffären för att inhandla sådant vi behöver, framför allt mejeriprodukter. Att ta emot gåvor är glädjande, inte minst för att det är fint att se andra människors glädje över att få ge. Det är som ett slags mindre övernaturligt mirakel. Varje vecka hämtar vi överblivet bröd från ett lokalt bageri, oftast 3-4 stora sopsäckar fulla. Då brukar vi samtidigt få med oss bakverk som ingen velat köpa. Mer om mat att vänta..