Gud är inte en man!

av Maja

Åh min blogg, mina åsikters envälde, mina läsare, ni är inte så många (mer än rätt! jag är ingen superbloggare). Jag har fastnat vid en sak och undrar hur ni tänker. Det är bara en detalj, men jag reagerar varje gång och det är ju jobbigt. Gud kallas hela tiden för han. Gud är ju inte en man det är vi alla överens om. Varje gång någon säger ”han” om Gud blir jag på riktigt irriterad. Det är fånigt egentligen – därför frågar jag er.

Gud är inte en man. Gud är inte heller en kvinna. Men vi kanske ska börja säga Hon om Gud? Ibland. Kan vi använda andra begrepp av Gud för att nå vår kultur, ex kvinnliga attribut? Istället för Fader säga Mormor? Sluta säga Herre? Eller gör vi övergrepp på Guds strukturer? Språket reflekterar inte bara verkligheten utan skapar den också, därför har många övergrepp skett pga terminologin. Vad säger Gud om det?

Är pronomenet ”hon” lite sämre? Lite mer ovärdigt? Eller övertolkar jag..?

Vi ställer utanför en tradition om vi slutar kalla Gud för ”han” – men vad är det för tradition? Förändrar det något, kan det vara en början? Det mänskliga språket är bara ett instrument, Gud är alltid större än våra ord.

liten edit: tycker den här bilden från wikipedias sida om treenighetsläran illustrerar inlägget väl.